Имотите в София поскъпват със 7% през 2016 г.

Цените на жилищата в България се повишават с умерено по-висок темп от отчитания среден ръст за целия Европейски съюз. Това показват данните на Евростат за първото тримесечие на 2016 г., сравнени със същия период на миналата година, пише Капитал Daily.

Според изчисленията жилищата у нас са с 4.5% по-скъпи в края на март, отколкото са били 12 месеца преди това. За сравнение средното за всички 28 страни-членки на ЕС поскъпване на жилищата е 4%. Малко по-високо – 4.5% е то за страните, които са част от еврозоната.
Данните сочат, че има значителна разлика в поскъпването на новите и на вече съществуващите домове. Цената на имотите в новопостроени жилищни сгради в страната се повишава с 5.8% на годишна база. Докато вече съществуващите такива жилища са с по-скромен ръст от 3.7% на годишна база.

От всички страни в ЕС само в Италия и Кипър се регистрира поевтиняване на жилищата в сравнение с година по-рано. За сметка на това в Унгария, Швеция и Австрия поскъпването на имотите е дори с повече от 10% на годишна база, докато повишението в България е съизмеримо с това в Германия (4.4%) и Чехия (4.5%).
Заключението на анализаторите обаче е, че въпреки ниските лихви, които улесняват финансирането на подобна покупка в България и съответно от поне една година водят до поскъпване на имотите, цените им все още остават под нивото от 2010 г. По този показател жилищата през 2010 г. са били с 2% по-скъпи, отколкото са били към края на март тази година, сочат данните на Евростат. България далеч не е единствена в този червен списък на бавно възстановяване на имотния пазар. Другите европейски държави, в които цените на апартаментите през 2010 г. са били по-високи, отколкото са сега, са също Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Полша, Португалия, Румъния, Холандия и Словения. При всички останали 18 страни-членки цената им се е възстановила или дори значително е нараснала.
Най-много са поевтинели домовете в Испания, които през тази година могат да се купят срещу 24% по-малко пари, отколкото през 2010 г. Жилищата в Италия са с 15% по-ниска цена, а тези в Словения и Кипър – съответно с 14%. На другия край на тази класация пък са Естония, Швеция, Австрия, където имотите са поскъпнали през последните 5 години съответно с 57%, 45% и 39%. С двуцифрен процент са поскъпнали жилищата и в Германия, Великобритания, Дания и Унгария. Това бързо възстановяване на цените на имотите след финансовата криза през 2009 г. може да се разглежда като ясен знак за стабилизиране на икономиките на тези страни от негативните последици от дълговата криза в региона. Очакванията на много анализатори обаче са Brexit да пререже този тренд, особено що се отнася до най-силно растящите имотни пазари. По данни на Vanguard към края на май стойността на апартаментите в Швеция се е понижила с 0.6% за първи път от 2008 г. и прогнозите са, че процеси като излизането на Великобритания от ЕС могат да ускорят свиването на цените.

Вашият коментар

Show Buttons
Hide Buttons