Цените на жилищата растат

Темповете на ръст на цените на жилищата в София са се ускорили значително през последните месеци. От началото на годината досега цените отчитат увеличение колкото през цялата 2015 г., съобщи на пресконференция председателят на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Ирена Перфанова.

От около три години насам се наблюдава ръст на сделките на пазара не само в София, но и в други градове на страната, основно по-големи. През последните две години ръстовете видимо се ускоряват, коментира Перфанова.

През 2015 г. например спрямо 2014 г. за София е отчетено увеличение на сделките от 17%, за Пловдив – 17,5%, а за Благоевград – 15%. За същите градове ръстът на сделките спрямо 2013 г. достига съответно 25%, 22% и 29%.

През миналата година активен пазар е имало и в градове като Плевен, Стара Загора, Велинград и т.н., показват данните на сдружението.

По Черноморието тенденцията е за спад на цените и сделките в курортните комплекси, но стабилен ръст в големите градове. Във ваканционния сегмент ръст на сделките се отчита основно в планинските ни курорти, както и в балнеоложките центрове, например във Велинград.

От сдружението очакват до края на годината темповете на ръст на цените в столицата да се забавят, а до няколко месеца пазарът да достигне равновесната си точка предвид и забавянето на издадените разрешителни за строеж.

Бързият ръст на цените не е положителна тенденция за пазара, защото на практика “затваря” определени райони или определени категории строителство, подчерта Перфанова.

Александър Бочев допълни, че през първото тримесечие има силно увеличение на годишна база на броя започнати нови сгради. В София то достига 65%, а в Пловдив – 41%. Същевременно издадените разрешителни за строеж за същия период намаляват с 9% за столицата и с около 1% за Пловдив при забавяне на растежа в национален мащаб до 3,5%.

Според него това е ясен знак, че пазарът се приближава все повече към равновесната си точка, която се очаква да се задържи около 2-3 години преди достигането на следващия икономически цикъл.

Вашият коментар

Show Buttons
Hide Buttons