Често задавани въпроси

Комисионната е заплащането на брокера за свършената от него работа – от началото до края на една сделка. Работата на брокера е комплексна – изискват се познания по маркетинг- познаване на пазара на недвижими имоти и следене на промените му, търговски умения, дипломатичност, юридическа компетентност, познания в областта на строителството. Търговията с недвижими имоти в България не е регулирана или спонсорирана от държавата, следователно потребителят заплаща изцяло предоставената му услуга по същия начин, както заплаща и при покупка на продукт.

Един добре обучен и опитен брокер може да бъде много полезен на своя клиент – независимо дали става въпрос за покупка или за продажба. Работата на брокера не се състои само в огледи с клиенти – той е полезен и в изготвянето на документи, той е до своя клиент от началото до изповядване на сделката, той поема целия процес по една покупко-продажба: от реклама на имота през огледи и проверка на собствеността, до правно консултиране и финализиране на сделката.

Договорът за посредничество при продажба е двустранно съглашение между Продавач/Купувач и агенция за недвижими имоти за извършване на съвмесни дейности. Ако желаете да ползвате нашите услуги, вие трябва да регламентирате взаимоотношенията си с компанията под формата на договор за посредничество. В основата на договора са вписването на детайлите на двете страни – желаната от вас услуга и дължимото към агенцията възнаграждение. Договорите могат да бъдат ексклузивни (изклюителни права) и отворени.

Договорът за изключителни права (ексклузивитет) е вид посреднически договор, с които агенциите за недвижими имоти регламентират отношенията си със своите клиенти. У повечето клиенти битува разбирането, че колкото повече агенции се ангажират с техния имот, толкова по-голям е шансът той да бъде реализиран. Практиката обаче показва, че това не е така. Колкото повече една оферта се предлага в публичното пространство, толкова повече тя се преекспонира и се изхабява, като спира да бъде интересна за купувачи и агенции. Това води до вреда на интересите на продавача. Освен това съществува порочната практика една и съща оферта да се предлага на различна цена от няколко фирми – често без знанието и съгласието на собственика – предизвиквайки отрицателни възприятия у клиентите. Работата само с една агенция елиминира риска това да се случи. Ексклузивен договор може да е ползотворен и за вас, и за агенцията, като имайте предвид следното:

  • – Изключителното право за продажба обвързва агенцията освен с права и с изключителни задължения. Несъмнено, брокер който работи върху ексклузивна оферта е мотивиран в по-голяма степен да направи извънредни усилия, за да затвори сделката.
  • – Поддържа се контакт само с един професионалист – вашия брокер, който ще ви информира за резултатите от рекламната стратегия, коментарите и обратната връзка от клиентите, огледали вашия имот и ще управлява насрещни предложения от потенциални купувачи/наематели.
  • – Изключителните права се отразяват и в рекламна свобода на агенцията, която ще може свободно да публикува реклама с точния адрес на имота, предотвратявайки излишни огледи от страна на клиенти, заблудени за района, в който мислят, че отиват на оглед.
  • – Размерът на дължимата комисионна, към агенцията при този вид поръчка е по-ниска.
  • – Поръчката за продажба с изключителни права може да Ви спести много допълнителни усилия и енергия. Цената която изисквате ще е гарантирана на пазара. Няма да получавате объркваща информация от различни места.

„АЙ ДИ ПРОПЪРТИС“ има сключени договори за търговско сътрудничество с редица банки и други финансови институции. Служителите на фирмата консултират и подпомагат избора на кредитираща банка, като съдействаме за договаряне на индивидуални условия за нашите клиенти.

За всички останали въпроси пишете на office@idp.bg или се обадете на телефони 0879865728 и 02/8657229
Show Buttons
Hide Buttons